dilluns, 27 d’agost del 2012

No vull banyar-me!

Els nens i nenes passen èpoques. Això que sembla una frase que ho diuen només les avies és una veritat com un temple. De cop i volta, no saps ben bé quan ni com, els nens passen de gaudir moltíssim fent quelcom a no voler ni sentir-ne a parlar.
Un cas típic és el de la banyera. Sol passar cap als dos-tres anys més o menys, i si no anem amb molta mà esquerra es pot provocar una situació quasi de batalla campal pel sol fet d'entrar-hi. Per això, des d'aquí, us volem proposar petits trucs i idees que ens han funcionat i que volem compartir amb vosaltres.
Cal dir que el millor és intentar convèncer-los dient-los que ens hem de rentar perquè és una necessitat bàsica, que la banyera ens deixa nets i amb bona olor, que els pares es banyen o dutxen cada dia, i sobretot, hem de tenir molt clar que no s'ha de cedir mai perquè sinó ja ens hauran guanyat la partida i sabran que podran intentar-ho altres vegades. És cert que no cal banyar-los cada dia, sobretot si és hivern i no s'han embrutat massa. Tot això ja va amb el criteri de cada família. Però que s'han de banyar és obvi i el dia que toca, toca.
És important respectar un horari concret del bany, que si veiem que el nen o nena està irritable és potser perquè a aquella hora ja està massa cansat i potser estaria bé avançar-ne l'hora i anar més tranquils i relaxats a sopar.
A vegades però, el que necessitem són trucs i imaginació. Un recurs que pot funcionar molt bé és el dels ninots de goma: dracs, princeses, peixos, ànecs i demès figures que venen a molts llocs i que són especials pel moment del bany. És cert que són una mica empipadors perquè s'hi posa aigua i sabó dins i s'han d'anar buidant cada dos per tres (a vegades treuen una mena de tel negre que fa angúnia tot i ser sabó) però van molt bé, la veritat.
En principi se li pot dir al nen o a la nena que farem una piscina olímpica, que ja veurà que divertit. O que celebrarem una festa d'aniversari amb els peixos o els ninos i motivar-lo, així, a entrar dins la banyera. Sovint els agrada molt fer històries i utilitzar l'esponja com a vaixell dels ninos, o un got ple d'escuma com a pastís de nata per bufar les espelmes d'aniversari, per exemple. Si teniu un nen/a fantasiós i que li agrada el joc mogut, podeu dir-li que els ninos es tiraran daltabaix d'un trampolí gegant i faran tombarelles a l'aire...i que què divertit!! O bé si el qui no vol entrar a la banyera és una nena o nen que gaudeix de les princeses o cavallers i el joc simbòlic en general, sempre li podeu dir que avui la princesa es trobarà al castell amb el cavaller i faran una festa on hi vindrà tot el veïnat o que el cavaller lluitarà amb la seva espasa per salvar la princesa. Això ja sabreu com reconduir-ho per tal de trobar l'argument que més agrada al vostre fill/a.
Una altra opció, si veiem que aquell dia la cosa pinta molt malament, és deixar que de manera excepcional es banyi amb els seus ninots preferits (encara que no siguin de goma) com per exemple els pin i pons, gormitis, un cotxe que li tingui estima, la nina preferida, una pilota...


Pel tema del cabell, que val a dir que es mereixeria un post a part, sabem que venen unes viseres per evitar que l'aigua vagi cap a la cara però també funciona agafar un vol de plàstic (o plat de sopa de nens) i que ell mateix se'l posi a la cara a mode de màscara. La veritat és que funciona i es queden la mar de tranquils.
Així doncs, abans que comencin els crits o persecucions pel passadís a l'hora d'entrar a la banyera, us proposem d'incloure aquest moment del dia com a una activitat de joc més i evitar discussions fent de l'hora del bany una estona divertida i plaent que els ajudarà a estar més relaxats de cara a l'hora d'anar a dormir. Com amb tot, cal tenir paciència, intentar no obligar-los a la primera de canvi i crear un conflicte sinó que és millor poder reconduir la situació amb estratègies originals i ben eficaces.

Us demanem que si teniu algun truc o idea que us funcioni, ens ho feu saber. Entre tots i totes podem trobar solucions, clar que si.

Endavant i ànims!

1 comentari: